Salzburg

Barokke binnenstad, Mozart, The Sound of Music, Festspiele… Salzburg heeft het hele jaar door hoogseizoen. Helemaal in 2016, toen de stad vierde dat ze 200 jaar geleden onderdeel werd van het Oostenrijkse rijk. Toch zijn er in het hectische gewoel genoeg oases te ontdekken. Soms juist op de drukste plekken.

Tekst: Emely Nobis/Fotografie: Frits Roest

Salzburg: Erfenis van der aartsbisschoppen

Salzburg dankt z’n barokke aanzien aan de vorst-aartsbisschoppen die er vanaf de middeleeuwen tot het begin van de 19e eeuw de dienst uitmaakten. Ze gaven blijk van groot bouwkundig vernuft. Stedentrip naar het Rome van het noorden.

Salzburg, de naam zegt het al, dankt z’n ontstaan én rijkdom aan zout. Het ‘witte goud’ werd op meerdere plaatsen in de omgeving gewonnen. Omstreeks 696 schonk de door zouthandel rijk geworden hertog Theodo II van Beieren de voormalige Romeinse nederzetting Luvavum aan de Frankische missionaris Rupert, met de opdracht én het geld om hier een kerk en kloosters te bouwen. Daarmee is Rupert de stichter én de eerste bisschop van Salzburg. De huidige naam van de stad duikt overigens pas na diens overlijden – rond 755 – in schriftelijke bronnen op. Niet veel later, in 798, wordt Salzburg verheven tot aartsbisdom binnen het hertogdom Beieren.
Een keerpunt in de geschiedenis is 1328. In dat jaar maakt Salzburg zich los van Beieren en wordt het een zelfstandig aartsbisdom binnen het Heilige Roomse Rijk. Vanaf die tijd oefenen de aartsbisschoppen behalve de geestelijke ook de wereldlijke macht uit. Met de enorme rijkdom die deze vorst-aartsbisschoppen door (zout-)mijnbouw én -handel vergaren, bouwen ze de vele kerken, kloosters, paleizen en residenties die nog steeds bepalend zijn voor het barokke aanzien van de binnenstad, die in z’n geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Meer lezen…

Historische attractie: Hohensalzburg

Majestueus torent ze boven de stad Salzburg uit: de ommuurde vesting Hohensalzburg: 250 meter lang, 150 meter breed en daarmee een van Europa’s grootste middeleeuwse kastelen. Nu is het een toeristische attractie vanwege het uitzicht over de Mozartstad én de diverse musea, zoals een tuighuis, een marionettenmuseum en vooral de Fürstenzimmer: drie pronkzalen waar ooit de vorst-aarstbisschoppen van Salzburg resideerden. Meer lezen…

Oases in Salzburg

Barokke binnenstad, Mozart, The Sound of Music, Festspiele… Salzburg heeft het hele jaar door hoogseizoen. Helemaal in 2016, nu de stad viert dat ze 200 jaar geleden onderdeel werd van het Oostenrijkse rijk. Toch zijn er in het hectische gewoel genoeg oases te ontdekken. Soms juist op de drukste plekken. Meer lezen…

Stiegl: Bier uit Salzburg

Hoe een van Oostenrijks oudste en bekendste bieren ruim vijfhonderd jaar traditie koestert en met slow brewing ook de toekomst omarmt lees je hier…

Tips & Adressen

Tips & adressen vind je hier…

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegzijzer.