Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe…

Op pakjesavond is Sinterklaas niet alleen bij ons op bezoek. Ook in Oostenrijk trekt hij met zijn knechten van deur tot deur, maar een discussie over zwarte Piet hoeft hier niet te worden gevoerd. De knecht die de Oostenrijkse St. Nikolaus vergezeld is Krampus, een gemaskerd, duivels wezen gehuld in een geiten- of schapenvel, met roestige ketenen en klokken om het lijf gebonden en in zijn handen steevast een roe. Want ja, ook in Oostenrijk krijgen brave kinderen cadeautjes en worden stoute kinderen gestraft. Krampus tuchtigt hen met zijn roede of stopt ze in zijn zak en neemt ze mee het bos in. Niet alleen op 5 december, maar in de hele adventtijd trekt Nikolaus met een roedel Kramperl (een Pass) in vaak luidruchtige optochten door de straten van Oostenrijkse dorpen en steden.

Perchten

Ze zijn nauwelijks van het toneel verdwenen of er duiken andere monsters op: de Perchten. Tussen de winterzonnewende rond 21 december en Driekoningen op 6 januari trekken ook zij rond (de Perchtläufe). Hun bloederige maskers zijn nog groter dan die van een Krampus en ook hun losse, klepperende onderkaak en drie paar hoorns zijn tamelijk angstaanjagend. Hun griezelige uiterlijk moet de boze wintergeesten verdrijven en geluk en voorspoed brengen.

Interview met Florian Engl, maskermaker

Lees meer over deze bijzondere traditie in Oostenrijk Magazine editie 5. Met veel foto’s en een interview met krampusmaskermaker Florian Engl Going Here.

In Oostenrijk is het de gewoonte om lang voor de kerst (vaak vanaf het begin van de adventtijd) te beginnen met het bakken van Weihnachtsgebäck. Veel mensen geven elkaar op Heiligenabend zelfgebakken koekjes. Elke familie heeft wel een eigen specialiteit of favoriet recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Vaak worden de koekjes trouwens ook in familieverband gebakken, zodat het in de keuken een gezellige drukte is propecia australia. Elk jaar wordt er ook wel ergens een Weihnachtsbackwettbewerb georganiseerd, met als inzet het lekkerste recept voor kerstgebak. Behalve koekjes gaat het dan ook om bijvoorbeeld kerstbroden, vruchtenstollen en ander zoet gebak dat vooral in de kersttijd wordt gegeten. Zo won Elisabeth Spieß uit Tirol in 2015 een landelijke wedstrijd van de BauernZeitung met haar recept voor gevulde noten.
Een officiële indeling in Weihnachtsgebäck en overig bakwerk is er overigens niet. Dat bepaalde koekjes en gebak van oudsher met de kerstperiode worden geassocieerd, heeft ermee te maken dat hun vorm (zoals ster, klok of halve maan) en/of de gebruikte specerijen nu eenmaal goed bij die tijd van het jaar passen.

Zo maak je Lebkuchen-kruiden

De specerijen voor Lebkuchen kun je in Oostenrijk of Duitsland tussen oktober en december in iedere supermarkt kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Hier het recept:
35 gram gemalen kaneel
5 gram gemalen kruidnagelpoeder
2 gram gemalen piment
1 gram gemalen nootmuskaat
2 gram gemalen korianderzaad
2 gram gemalen kardemom
2 gram gemalen gemberpoeder
1 gram gemalen foelie
1 (bio)citroen geraspte schil
1 (bio)sinaasappel geraspte schil

Meng alle ingrediënten goed en voet naar smaak 1 gram anijs en/of witte peper toe. Bewaar het kruidenmengsel in een afgesloten doosje of potje.

In Oostenrijk Magazine editie 5, vind je recepten voor zalige kerstkoekjes als Zimtsterne, Vanillekipfrl en Lebkuchen.

Exclusief interview

Bergsimfonie, de nieuwe cd van de goedlachse blonde schlagerzanger Hansi Hinterseer uit Kitzbühel, is uiteraard geïnspireerd door zijn liefde voor en zijn jeugd in de Tiroolse bergen. In het album probeert hij de vele kleine observaties en herinneringen uit zijn kindertijd op een almboerderij in liederen uit te drukken. ‘De harmonie die ik altijd weer in de bergen ervaar is mijn bergsymfonie’, zegt hij daar zelf over. Hansi Hinterseer is een multitalent. Hij is niet alleen al sinds 1984 een gevierd zanger, hij heeft ook succes als presentator, acteur en voormalig skikampioen. Zo was hij in 1973 Oostenrijks kampioen reuzenslalom en in 1982 en 1983 professional wereldkampioen afdaling.Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Alles wat u doet, lijkt een succes te worden. U bent zelfs een golfer met handicap 3: best goed. Is er eigenlijk een talent dat u niet heeft?

‘Waarschijnlijk doe ik de dingen waar ik geen talent voor heb niet. Mijn sporttalent heeft mijn jeugd voor een belangrijk deel bepaald en dat was fantastisch. Daarna heb ik de kans gekregen om televisiesprogramma’s te presenteren, te acteren en te zingen. Ik heb er nog nooit over nagedacht wat ik nog meer zou kunnen of willen doen. Daarvoor had en heb ik het veel te druk. En ik hoop dat dat zo blijft en dat ik ook in de toekomst nog bijzondere dingen mag doen.’

Tip van Hansi

Heeft u nog een tip voor Nederlanders die in Oostenrijk op wintersport gaan en de drukte willen vermijden?
‘Je hoeft niet naar de grote skigebieden te gaan. En zelfs in de grotere gebieden zijn er genoeg plekken waar je heel ontspannen en rustig kunt skiën. De bergen hebben zo veel te bieden, dat je altijd wel pistes en hutten vindt waar je de massa kunt ontlopen.’

Lees het uitgebreide, exclusieve interview met Hansi Hinterseer in Oostenrijk Magazine editie 5 click to read.